• 20 d'abril de 2017

  CRISPR Assaltat

  No sols nosaltres som atacats pels virus, els bacteris hi són vulnerables també. Estan atrapats en una guerra d'evolució amb els seus atacants vírics, de la qual ens podem beneficiar. Aquest és un model 3D de CRISPR, un sistema bacterià de defensa fet de fragments de proteïna (cintes acolorides) embolicades al voltant d'un bucle de RNA (verd), com una mena de dits al voltant d'un puny americà (però 10 milions de vegades més xicotet). Aquest 'complex de vigilància' detecta seqüències específiques de DNA víric, demanant reforços per a destruir allò que troba. Però el virus ha evolucionat amb contramesures. Les proteïnes anti-CRISPR (aglomeracions en roig i verd clar) bloquegen el sistema de vigilància, evitant que es detecte. Astutament, el virus apunta a parts crucials de CRISPR que no poden adaptar-se sense desactivar les defenses per complet. En el futur, els investigadors que exploten els poders de detecció de CRISPR per a la teràpia genètica en malalties humanes poden aprofitar les proteïnes anti-CRISPR a mode d'interruptor ràpid d'encés i apagat.

  Escrit per John Ankers

  Imatge creada per Gabriel Lander i col·laboradors en The Scripps Research Institute
  Department of Integrative Structural and Computational Biology, Scripps Research Institute, La Jolla, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.