• 4 de maig de 2017

  Gel d'Alta Tecnologia

  El gel gomós groc entre la cuixa i l'os de la canyella d'aquest model de genoll (que es mostra en diferents angles) pot ser que no siga un material estèticament enlluernador, però és un bell exemple del que es pot aconseguir combinant dues tecnologies noves però dispars –la síntesi d'hidrogel i la impressió 3D. Juntes, les tècniques s'han utilitzat per crear un menisc sintètic –el cartílag que esmorteeix el genoll. L'hidrogel (una mescla de polímers i aigua) ha sigut especialment dissenyat per a ser biocompatible, per imitar la força i l'elasticitat del cartílag humà, i per ser imprimible en 3D –pot fluir a través d'un filtre d'impressió com un líquid, però després s'endureix permetent que les formes desitjades s'acumulen en capes. L'esperança és que tal cartílag sintètic podria ser imprés sota demanda a la forma exacta del genoll d'un pacient en el qual tinga fet malbé el cartílag –un problema comú– proporcionant així un ajust a mida i còmode.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Feichen Yang
  Department of Chemistry, Duke University, Durham, NC, EUA
  Drets de la imatge reservats per American Chemical Society 2017
  Imatge reimpresa d'ACS Biomaterials Science & Engineering Journal, abril de 2017, amb permís

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.