• 17 d'abril de 2020

  Gènesi

  A mesura que la pandèmia per coronavirus avança, sembla més important que mai comprendre com apareixen i s'estenen entre les poblacions les malalties infeccioses. Un equip d'investigació s'enfronta a aquesta qüestió per a un enemic completament diferent: l'àntrax, una malaltia greu produïda pel bacteri Bacillus anthracis que afecta molts animals, principalment ungulats, però també humans. Malgrat estar ben estudiades al laboratori, encara no comprenem del tot les infeccions en un entorn natural. A l'Etosha National Park de Namíbia, la zebra comuna (imatge) esdevé l'hoste principal, i la transmissió sol ocórrer quan els animals pasturen en zones on hi ha cadàvers contaminats. Els científics van prendre mostres de bacteris dels cadàvers, mesuraren la variació genètica entre ells i estimaren la seua taxa de mutació per tal de reconstruir la història de la malaltia, establint que poblacions petites de bacteris poden donar lloc a infeccions ràpides. S'han emprat mètodes semblants en estudis que controlen infeccions per VIH i, amb una tecnologia de seqüenciació millorant constantment, podria aplicar-se també a altres infeccions bacterianes, tant en animals salvatges com en humans.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de W. Ryan Easterday
  Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis, Department of Biosciences, University of Oslo, Noruega y Department of Biological Sciences, University at Albany, State University of New York, Albany, Nova York, EUA
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf; reproducció de la imatge permesa per PNAS
  Publicat en PNAS, febrer de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.