• 22 de desembre de 2015

  Herois no Reconeguts

  Alguns dels treballs vitals són poc atractius i per això resulta tan difícil veure'ls mencionats. Un d'aquests és l'humil ronyó, l'heroi anònim que treballa hores extraordinàries durant les teves sortides nocturnes per tal de lliurar al teu cos dels excessos. Un milió d'aquestes nefrones - petites estructures en forma de sac (groc) travessats per diminuts vasos sanguinis - formen un sol ronyó, on filtren la sang i produeixen l'orina a partir d'impureses eliminades de la circulació sanguínia. Els problemes sorgeixen quan els petits vasos sanguinis es fan malbé, com per exemple amb la diabetis - una malaltia que sembla que cada vegada ens afectarà més. De manera que és molt oportú que els investigadors aconsegueixin avanços notables per tal de mantenir la funció vital dels ronyons. En l'última fita, els científics van aconseguir que les nefrones creixessin d'acord a les seves ordres utilitzant un preparat basat en una molècula anomenada beta-catenina, la qual incita a les cèl·lules a formar l'estructura especialitzada. Aquests èxits ens permeten somiar que la medicina regenerativa del futur serà capaç de curar òrgans danyats.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge del treball de Nils O Lindström i col·laboradors
  The Roslin Institute, University of Edinburgh, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC-BY 2.0)
  Investigació publicada en eLife, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.