• 1 d'agost de 2018

  Herpes Congelat

  Els virus són màquines biològiques fetes per difondre la infecció. Enganyen les cèl·lules infectades perquè repliquen el seu material genètic, bombant-lo en recipients, com si foren closques, anomenades càpsides per prepara-los per infectar més cèl·lules. Els diferents virus de la família de l'herpes poden causar de tot, des de l'herpes labia i trastorns hereditaris, fins a certes formes de càncer, però tots compartixen trets similars. Aquesta reconstrucció informàtica del virus de l'herpes simple es basa en imatges de partícules de virus congelades capturades amb microscòpia electrònica criogènica. Les tonalitats de rosa i porpra marquen el ''portal'' del virus, per on el material genètic entra a la càpside, des del costat (part superior superior) o cap amunt (part inferior). Cada parell d'imatges es presenta com una mena d'''ull màgic'', o un estereograma 3D. Comprendre com funciona la maquinària de l'herpes en etapes vitals de la infecció pot ajudar a dissenyar nous fàrmacs que orienten al sistema immunitari en la direcció correcta, combatent les infeccions d'aquest bonic patogen, que pot durar tota la vida.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Marion McElwee i col·laboradors
  Medical Research Council, University of Glasgow Centre for Virus Research, Glasgow, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.