• 1 d'agost de 2018

  Herpes Congelat

  Els virus són màquines biològiques fetes per difondre la infecció. Enganyen les cèl·lules infectades perquè repliquen el seu material genètic, bombant-lo en recipients, com si foren closques, anomenades càpsides per prepara-los per infectar més cèl·lules. Els diferents virus de la família de l'herpes poden causar de tot, des de l'herpes labia i trastorns hereditaris, fins a certes formes de càncer, però tots compartixen trets similars. Aquesta reconstrucció informàtica del virus de l'herpes simple es basa en imatges de partícules de virus congelades capturades amb microscòpia electrònica criogènica. Les tonalitats de rosa i porpra marquen el ''portal'' del virus, per on el material genètic entra a la càpside, des del costat (part superior superior) o cap amunt (part inferior). Cada parell d'imatges es presenta com una mena d'''ull màgic'', o un estereograma 3D. Comprendre com funciona la maquinària de l'herpes en etapes vitals de la infecció pot ajudar a dissenyar nous fàrmacs que orienten al sistema immunitari en la direcció correcta, combatent les infeccions d'aquest bonic patogen, que pot durar tota la vida.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Marion McElwee i col·laboradors
  Medical Research Council, University of Glasgow Centre for Virus Research, Glasgow, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.