• 12 de juny de 2020

  Il·luminació de Gàbia

  Els investigadors han utilitzat raigs làser per imprimir gàbies tridimensionals microscòpiques que emplenen amb cèl·lules vives utilitzant ones sonores com si foren pinces. Açò no és ciència-ficció. Creada en Viena, les estructures de la gàbia van ser fetes conduint un raig làser a través d'un líquid, fent que s'endurira precisament la regió tocada pel làser, en patrons pentagonals i hexagonals formant així els ful·lerens (en roig). Aquestes esferes després, van ser col·locades dins d'un altre líquid, que contenia cèl·lules individuals agafades de ratolins i de vasos sanguinis humans. Les cèl·lules van ser mogudes a l'interior de les esferes utilitzant vibracions acústiques per a girar-les i rodar-les cap al seu destí. Una vegada dins, van creixent a través de les obertures menudes i es connecten amb cèl·lules que es troben en esferes properes per formar xarxes, mostrades ací com a projeccions de corda roja. La nova tècnica va ser capaç d'empaquetar més cèl·lules dins de cada esfera, cosa que abans havia estat impossible. Açò permetrà als científics investigar com creixen les cèl·lules en salut i malaltia.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge del treball de Tanchen Ren i col·laboradors
  Bio-Acoustic MEMS in Medicine (BAMM) Laboratory, Stanford School of Medicine, CA, USA and Institute of Materials Science and Technology, TU Wien, Viena, Àustria
  Drets de la imatge reservats per Stanford University
  Publicada en Biofafrication, març de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.