• 12 de gener de 2018

  Il·luminant amb Firefly

  Un microscopi desenvolupat recentment permet als científics observar com viatja l'impuls nerviós al llarg dels cables i circuits de dins del nostre cervell. Aquestes observacions els ajuden a entendre millor com es comuniquen les neurones i com aquest procés pot funcionar malament en condicions com l'epilèpsia i la malaltia d'Alzheimer. Fins ara, els estudis s'han limitat principalment a examinar l'activitat elèctrica en cèl·lules individuals. Però el nou microscopi, anomenat Firefly, té un camp de visió més de 100 vegades major que les tècniques anteriors. Permet als investigadors veure impulsos nerviosos viatjant de cèl·lula a cèl·lula a través de grans circuits que contenen centenars de cèl·lules. Els polsos elèctrics només duren una mil·lèsima de segon, però Firefly produeix imatges d'alta qualitat a una velocitat prou ràpida per capturar aquest detall. Per fer-ho, aprofita una nova tecnologia sensible a la llum anomenada optogenètica. En aquesta imatge, cada punt brillant representa una única neurona en el cervell d'un ratolí.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge de Vaibhav Joshi, Harvard University
  Howard Hughes Medical Institute, Department of Chemistry and Chemical Biology, Harvard University, Cambridge, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Biomedical Optics Express, desembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.