• 11 de gener de 2018

  Serotonina per a Dormir

  Una bona dormida nocturna necessita d'un llit còmode en una habitació fosca; però, ¿què es necessita a nivell molecular? Sembla que una sèrie de proteïnes que s'uneixen al neurotransmissor serotonina tenen un paper important en la regulació de la son en les mosques de la fruita. Ara els investigadors s'han centrat en una d'aquestes proteïnes anomenada 5HT2b. La microscòpia de fluorescència ha permès l'observació de 5HT2b a les neurones del cervell (a la foto), a les membranes cel·lulars, als nuclis i a les projeccions neuronals (en sentit horari, des de dalt a l'esquerra). Es van criar mosques que mancaven de 5HT2b per complet i que dormien menys. De la mateixa manera, eliminar la proteïna de la regió del cervell anomenada cos dorsal amb forma de ventall (dFB de l'anglès 'dorsal fan-shaped body') resultava en el mateix efecte. Per contra, eliminar 5HT2b de totes les neurones i tornar-la a afegir només al dFB, augmenta la son. Les noves investigacions revelaran si 5HT2b al dFB també és crucial per tal d'aconseguir un bon somni nocturn en el cas dels mamífers.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Yongjun Qian i col·laboradors
  Peking-Tsinghua Center for Life Sciences, Beijing, Xina
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, octubre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.