• 2 d'agost de 2020

  Il·luminant el Fons

  Al fons dels nostres ulls, les cèl·lules fotoreceptores reaccionen a la llum del món exterior, provocant impulsos elèctrics en les neurones veïnes que es disparen cap al cervell. Aquestes apreciades cèl·lules, sovint, es degraden amb l’edat, a causa de malalties o de trastorns heretats, provocant ceguesa progressiva. No obstant això, aquesta neurona de la retina de la rata (taques turquesa amb el nucli blau) restableix la seua sensibilitat després d'una injecció de nanopartícules "fotoactives" (vermell). Els petits dispositius salpiquen la superfície de la membrana neuronal, com el dispositiu de seguretat retroreflexiu utilitzat en el marcatge de carretera, sols que 10.000 voltes més menut. En resposta a la llum natural, les nanopartícules assumeixen el treball de fotoreceptors, activant impulsos elèctrics a les neurones que envien senyals visuals cap al cervell. Actualment, aquest nou tractament sols s’ha provat en cèl·lules de rata imitant una condició genètica anomenada retinosi pigmentària, però s'espera que una única injecció d'aquestes partícules puga ajudar els pacients humans, així com els que pateixen degeneració macular associada a l'edat.

  Escrit per John Ankers
  Imatge de M. Bramini, IIT-Istituto Italiano di Tecnologia
  Centre for Synaptic Neuroscience and Technology, Istituto Italiano di Tecnologia, Genoa, Itàlia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Nanotechnology, juny de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.