-
2 d'agost de 2020
Il·luminant el Fons
Al fons dels nostres ulls, les cèl·lules fotoreceptores reaccionen a la llum del món exterior, provocant impulsos elèctrics en les neurones veïnes que es disparen cap al cervell. Aquestes apreciades cèl·lules, sovint, es degraden amb l’edat, a causa de malalties o de trastorns heretats, provocant ceguesa progressiva. No obstant això, aquesta neurona de la retina de la rata (taques turquesa amb el nucli blau) restableix la seua sensibilitat després d'una injecció de nanopartícules "fotoactives" (vermell). Els petits dispositius salpiquen la superfície de la membrana neuronal, com el dispositiu de seguretat retroreflexiu utilitzat en el marcatge de carretera, sols que 10.000 voltes més menut. En resposta a la llum natural, les nanopartícules assumeixen el treball de fotoreceptors, activant impulsos elèctrics a les neurones que envien senyals visuals cap al cervell. Actualment, aquest nou tractament sols s’ha provat en cèl·lules de rata imitant una condició genètica anomenada retinosi pigmentària, però s'espera que una única injecció d'aquestes partícules puga ajudar els pacients humans, així com els que pateixen degeneració macular associada a l'edat.
Escrit per John Ankers
Centre for Synaptic Neuroscience and Technology, Istituto Italiano di Tecnologia, Genoa, Itàlia
Investigació publicada en Nature Nanotechnology, juny de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.