• 17 de gener de 2020

  Impacte de l'Administració

  La tuberculosi, causada pel bacteri Mycobacterium tuberculosis (Mtb), és la malaltia infecciosa més mortal a nivell global, resposable d'una quantitat estimada de 1,7 milions de morts a l'any. Una vacuna coneguda com BCG pot protegir de la tuberculosi els xiquets però no sempre és efectiva, sobretot en els infants de major edat i adults, per la qual cosa moltes persones continuen sent-ne vulnerables. Amb tal de millorar el procés de vacunació, els investigadors han treballat amb macacos rhesus, en els quals han experimentat amb diverses dosis i mètodes d'administració del BCG. Encara que la vacunació sol fer-se mitjançant una punxada subcutània, han descobert que l'administració intravenosa, directa al torrent sanguini, donava millors resultats. Els micos vacunats d'aquesta manera presentaven una millor resposta immunitària i es veien menys afectats quan, després, eren exposats al Mtb. Molts d'aquests no presentaren símptomes de la malaltia, i un escaneig dels seus pulmons (a la imatge, filera inferior) va revelar una inflamació molt menor (color roig) que la dels micos vacunats de la forma normal (filera superior). Tot i que presenta algunes dificultats tècniques, l'administració intravenosa podria ser part d'un protocol de vacunació més efectiu al futur.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Part d'una imatge de JoAnne Flynn, Ph.D., Alexander White, Pauline Maiello i Mario Roederer, Ph.D.
  Vaccine Research Center, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), National Institutes of Health (NIH), Bethesda, MD, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, gener de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.