• 16 de gener de 2020

  Axó o no Axó

  Al principi del desenvolupament, les cadenes llargues creixen des del començament de les cèl·lules del cervell com les arrels d'una llavor. S'estenen juntes teixint una complexa xarxa de fils que transporten senyals per tot el cervell. El creixement d'aquestes fibres, anomenades axons (part inferior de la secció del cervell del ratolí, amb cèl·lules cerebrals acolorides), és crucial per al desenvolupament saludable, però no s'entén del tot. Per obtenir més informació, els investigadors van estudiar el paper d'una proteïna en particular que es pensa que estava implicada, anomenada RhoA. En silenciar i activar experimentalment RhoA, van trobar que atura aquesta extensió de l'axó i, fent-ho, regula precisament quan i on creix cadascun, assegurant un desenvolupament saludable. A l'edat adulta, els axons es poden estendre fins a la columna vertebral i, quan es trenquen, poden causar lesions greus. Comprende millor els motius que propicien el seu creixement precoç pot ser que ajude algun dia a afavorir el regenerament de pacients amb lesions medul·lars.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball de Sebastian Dupraz i col·laboradors
  Axonal Growth and Regeneration Group, German Center for Neurodegenerative Diseases (DZNE), Venusberg-Campus, Bonn, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada a Current Biology, Octubre 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.