• 12 d'agost de 2020

  Inauguració de Vasos

  Bartonella henselae (B. henselae) són bacteris transmesos en picades dinsectes que utilitzen un truc complex per evitar la seua detecció. Dalguna manera insten els seus amfitrions a produir noves cèl·lules endotelials vasculars, provocant la creació de nous vasos sanguinis o una angiogènesi, confonent el sistema immunitari però atraient latenció dels científics. Els investigadors van trobar que B. henselae constitueix una proteïna, coneguda com BafA, que actua com un factor de creixement endotelial vascular, que sol dur a terme el desenvolupament de vasos en mamífers com els humans. De fet, en aquestes mostres de laorta dun ratolí (acolorit en verd artificialment), lexposició de BafA fa que brollen nous vasos (a la dreta) en comparació amb el fragment del vas sense BafA (esquerra). Els investigadors tenen ara moltes opcions, utilitzar BafA per cultivar vasos per estudiar-los al laboratori, o convertir algun dia aquests invasors desafortunats (que pot causar la malaltia d'esgarrapada de gat) en ajudants mèdics utilitzats en medicina regenerativa per restablir la circulació danyada.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Kentaro Tsukamoto i col·laboradors
  Department of Microbiology, Fujita Health University School of Medicine, Toyoake, Aichi, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicada en Nature Communications, juliol de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.