• 27 d'agost de 2019

  Intents de Fertilitat

  Des de les formigues fins als elefants, la majoria dels animals poden dividir-se en mascles i femelles, amb els seus òrgans sexuals diferenciant-los entre ells. Als fetus humans, els òrgans sexuals femenins es desenvolupen a partir d'una estructura anomenada conducte de Müller. Mentrestant, als fetus masculins, aquest tub degenera en resposta a l'alliberament d'una hormona anomenada MIS la qual activa les cèl·lules anomenades cèl·lules Misr2. Aquest fet evita que els fetus masculins desenvolupen òrgans sexuals femenins. De totes maneres, les femelles també tenen cèl·lules Misr2. Aleshores, què és el que fan? Uns investigadors han estat estudiant en nounats femelles de rata. Exposant les seues cèl·lules Misr2 a MIS reduïa la seua activitat. Utilitzant microscòpia de fluorescència, han revelat que l'experiment resultava en un desenvolupament anormal de l'úter (la imatge de la dreta) comparat amb el de rates no tractades amb MIS (a l'esquerra). Les rates femelles tractades amb MIS acabaren infèrtils. Misr2, aleshores, pareix ser important per al desenvolupament de l'úter. Aprofundir més en aquest tema pot oferir coneixement respecte desordres d'úter o infertilitat.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge adaptada del treball de Hatice Duygu Saatcioglu i col·laboradors
  Pediatric Surgical Research Laboratories, Massachusetts General Hospital, Boston, MA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, juny de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.