-
22 de gener de 2016
Invasió Cerebral
Aquesta és una fotografia de l'interior del cervell d'un ratolí, vista aquí augmentada 200 vegades per un microscopi, i no està massa bé. Les taques de color rosa obscur són hifes del fong Candida, que envaeixen el teixit cerebral i es difon d'una manera agressiva. Candida és la infecció fúngica més comuna en els éssers humans, pot causar greus malalties o, fins i tot, la mort. Els medicaments antifúngics poden ajudar a mantenir a ratlla les infeccions, però han de treballar junt amb el sistema immunitari del pacient. La raó per la qual aquest fong es troba present al cervell del ratolí és perquè li falta un gen anomenat Card9, el qual normalment mobilitza unes cèl·lules especials que combaten les infeccions, conegudes com a neutròfils, per actuar contra els invasors. Els nadons que naixen sense la versió humana del gen, CARD9, normalment agafen infeccions fúngiques que afecten el cervell, fet pel qual trobar la manera d'activar els neutròfils o altres parts del sistema immunitari podria arribar a ser una solució per a salvar vides.
Escrit per Kat Arney
Imatge del treball de Michail S. Lionakis i col·laboradors/es
National Institute of Allergy and Infectious Disease, NIH, Besthesda, Maryland, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en PLOS Pathogens, desembre de 2015
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.