• 22 de gener de 2016

  Invasió Cerebral

  Aquesta és una fotografia de l'interior del cervell d'un ratolí, vista aquí augmentada 200 vegades per un microscopi, i no està massa bé. Les taques de color rosa obscur són hifes del fong Candida, que envaeixen el teixit cerebral i es difon d'una manera agressiva. Candida és la infecció fúngica més comuna en els éssers humans, pot causar greus malalties o, fins i tot, la mort. Els medicaments antifúngics poden ajudar a mantenir a ratlla les infeccions, però han de treballar junt amb el sistema immunitari del pacient. La raó per la qual aquest fong es troba present al cervell del ratolí és perquè li falta un gen anomenat Card9, el qual normalment mobilitza unes cèl·lules especials que combaten les infeccions, conegudes com a neutròfils, per actuar contra els invasors. Els nadons que naixen sense la versió humana del gen, CARD9, normalment agafen infeccions fúngiques que afecten el cervell, fet pel qual trobar la manera d'activar els neutròfils o altres parts del sistema immunitari podria arribar a ser una solució per a salvar vides.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Michail S. Lionakis i col·laboradors
  National Institute of Allergy and Infectious Disease, NIH, Besthesda, Maryland, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, desembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.