• 13 de gener de 2021

  Jugant amb Tims

  Quan es tracta d'atacs dirigits contra invasors, els limfòcit T són els reis suprems. Aquestes cèl·lules immunes es produeixen a la medul·la òssia, però maduren al tim (trobat sota l'estern). En l'atímia congènita, els nens neixen sense timus, cosa que fa que les infeccions siguin perilloses per a la seva vida. Els tractaments actuals són limitats, però ara els investigadors investiguen la possibilitat de recrear un tim humà al laboratori. Les cèl·lules es van aïllar del tim humà i es van cultivar en una placa per augmentar el seu nombre. Els timus de rata es van aïllar i les cèl·lules dels dos lòbuls, capturades mitjançant micro-CT (a la imatge, a l'esquerra), van ser eliminades omplint els vasos sanguinis (a la dreta) amb un fluid especial. El que quedava eren bastides de timus sencers fets de matriu extracel·lular. Les bastides es van repoblar amb cèl·lules de tim humà i es van convertir en tims humans funcionals, com es demostra trasplantant-les a ratolins i demostrant que podrien suportar la maduració dels limfòcits T. Això ens acosta als trasplantaments de tim humà cultivat.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Sara Campinoti, Asllan Gjinovci i Roberta Ragazzini, i col·laboradors
  Epithelial Stem Cell Biology & Regenerative Medicine laboratory, The Francis Crick Institute, Londres, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.