-
1 d'octubre de 2016
La Discriminació de Sox
Els testicles masculins tenen molts gens en comú amb els ovaris femenins. De fet, fins i tot després que els òrgans estiguen completament desenvolupats, els gens del sexe oposat poden encara estar 'activats'. Enmig d'aquestes cèl·lules tenyides de blau i rosa d'un testicle de ratolí, les cèl·lules de Sertoli (ressaltades en groc verdós) ajuden a elaborar l'esperma. També tenen gens actius anomenats Sox9 i Dmrt1, els quals mantenen l'òrgan 'masculí' per a impedir que el gen de formació d'ovarisc anomenat Foxl2 s'active. Als ovaris, hi ha un trencaclosques genètic similar, amb Foxl2 treballant per aturar que les cèl·lules ovàriques arriben a ser com els testicles. L'ús d'un ratolí modificat genèticament, permetent que certs gens siguen apagats, els científics poden investigar aquesta natural 'reprogramació genètica'. Les relacions entre aquests gens poden ser crucials per a la comprensió del desenvolupament sexual humà, i fins i tot trastorns en etapes posteriors de la vida com la menopausa prematura.
Escrit per John Ankers
Departamento de Genética e Instituto de Biotecnología, Universidad de Granada, Granada, Espanya
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Investigació publicada en eLife, juny de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.