• 7 de juliol de 2016

    La Hipòtesi dels Malucs

    Les pelvis de les dones tendeixen a ser més amples que les dels homes. Es creu que aquesta diferència es deu a l’anomenat 'dilema obstètric': la hipòtesi que els malucs de les dones representen un compromís evolutiu entre la necessitat de donar a llum a nadons amb grans encèfals i la necessitat de caminar a dos peus còmodament. Un nou estudi demostra que fins a quin punt la natura aparentment s'ha adaptat a aquest compromís. Mesures preses en 275 pelvis humanes de gent que oscil·la en edats des del fetus avançat (més a l’esquerra) fins més allà dels 80 anys (més a la dreta) revelen que el desenvolupament de les pelvis en homes i dones és quasi idèntic fins la pubertat, punt en el que la pelvis de les dones s’expandix considerablement fins l'edat de 25 a 30 anys; anys de major probabilitat d'embaràs. Després dels 40, per contra, la pelvis de les dones es torna a estretir sent en la vellesa molt més similar a la dels homes i, presumiblement, més optima per la vida bípeda.

    Escrit per Ruth Williams

    Imatge courtesia de MorphoLab, Anthropological Institute and Museum, University of Zurich, Suïssa
    Anthropological Institute and Museum, University of Zurich, Zurich, Suïssa
    Drets de la imatge reservats als autors originals
    Investigació publicada en PNAS, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.