• 6 de desembre de 2018

  La Pesca de Pistes

  Les quatre cambres del nostre cor, dos aurícules per damunt de dos ventricles, comencen a funcionar molt abans del nostre naixement, però com es forma al principi continua sent un misteri. Afortunadament, un dels nostres ancestres llunyans, el peix zebra, pot tindre algunes pistes. Ací, podem observar imatges d’un cor de peix zebra des de diferents angles agafades amb un microscopi d'alta potència. Les cèl·lules ressaltades en blau tenen el gen anomenat meis2b activat (en peixos adults aquest patró asimètric unilateral ajuda a distingir els costats esquerre i dret de l'única aurícula del peix). La forma humana de meis2b pot ajudar a separar les aurícules dreta i esquerra durant el desenvolupament –una instrucció genètica que ha anant transmetent-se des dels peixos amb el cor més senzill. Els errors en aquests gens poden afavorir l'aparició de cardiopaties congènites, de manera que és possible que el peix zebra siga utilitzat novament per a investigar les causes, i desenvolupar tractaments potencials per a aquestes malalties en humans.

  Escrit per John Ankers

  Imatge d'Almary Guerra
  Department of Developmental Genetics, Max Planck Institute for Heart and Lung Research, Bad Nauheim, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.