• 23 de gener de 2020

  La Vista de la Mosca

  Quin és el color preferit de la mosca tse-tse? El roig o el verd? I si és el morat o el daurat? Per a la gent de l'Àfrica subsahariana, conéixer la resposta a aquesta pregunta pot salvar la seua vida. Les mosques tse-tse són les responsables de la transmissió de la malaltia de la son provocada pel paràsit tripanosoma (és per això que aquesta malaltia també es coneix amb el nom de tripanosomiasi) en humans i animals. Encara que pel seu nom pot semblar benigna, en realitat aquesta malaltia causa problemes cerebrals seriosos si no es tracta. Per poder controlar a les mosques tse-tse, es pot fer ús de trampes com la que s'hi veu a la imatge, que utilitza medicaments d'olor desagradable per a atraure els insectes a una tela coberta amb insecticida. Aquestes teles són normalment negres o blaves, però després d'estudiar el rang de colors que els ulls de la mosca detecten, s'observà que les teles violetes atreien un 50% més de mosques femelles que les teles negres i blaves, demostrant que un simple canvi de color podia marcar una gran diferència en el control de la malaltia transmesa per les mosques tse-tse.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del Prof. Torr, Liverpool School of Tropical Medicine
  Liverpool School of Tropical Medicine, Liverpool, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons
  Investigació publicada en PLOS Neglected Tropical Diseases, desembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.