• 11 de març de 2015

  Laboratori Telefònic

  Des de l'anàlisi del cicle del son fins a un seguiment del consum de calories, els telèfons intel·ligents tenen cada vegada més rellevància en l'àmbit de l'atenció sanitària. A dia de hui, els treballadors sanitaris poden tindre un ''mini-laboratori'' en els seus telèfons gràcies a una motxilla – un xicotet complement de maquinari que, per exemple, s'uneix al telèfon per connexió USB. Una gota de sang d'una punxada de dit, pot ser introduïda en un microxip de fluids i inserida a la motxilla. A l'interior, la sang és aspirada a través de canals microscòpics i s'inicia un assaig anomenat ELISA, amb l'objectiu de detectar tres marcadors de malalties: un que detecta la presència del virus VIH (el virus aquí es mostra roig) i dos que demostren la presència de sífilis. Un resultat positiu de l'ELISA, provoca un canvi de color, el qual és recollit per cèl·lules fotoreceptores dins de la motxilla, i els resultats s'envien a una aplicació en 15 minuts. En una prova de la motxilla, la qual costa menys de 45 euros de fabricar, molts pacients el van preferir respecte les proves realitzades als laboratoris. Amb capacitat d'alta sensibilitat i especificitat, el dispositiu permetrà el diagnòstic ràpid i precoç de la malaltia, especialment en zones rurals.

  Escrit per Katie Panteli
  Imatge de Klaus Boller, cortesia de the Cell Picture Show
  Paul-Ehrlich-Institute, Alemanya
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2015
  Investigació publicada en Science Translational Medicine, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.