• 11 de març de 2015

  Laboratori Telefònic

  Des de l'anàlisi del cicle del son fins a un seguiment del consum de calories, els telèfons intel·ligents tenen cada vegada més rellevància en l'àmbit de l'atenció sanitària. A dia de hui, els treballadors sanitaris poden tindre un ''mini-laboratori'' en els seus telèfons gràcies a una motxilla – un xicotet complement de maquinari que, per exemple, s'uneix al telèfon per connexió USB. Una gota de sang d'una punxada de dit, pot ser introduïda en un microxip de fluids i inserida a la motxilla. A l'interior, la sang és aspirada a través de canals microscòpics i s'inicia un assaig anomenat ELISA, amb l'objectiu de detectar tres marcadors de malalties: un que detecta la presència del virus VIH (el virus aquí es mostra roig) i dos que demostren la presència de sífilis. Un resultat positiu de l'ELISA, provoca un canvi de color, el qual és recollit per cèl·lules fotoreceptores dins de la motxilla, i els resultats s'envien a una aplicació en 15 minuts. En una prova de la motxilla, la qual costa menys de 45 euros de fabricar, molts pacients el van preferir respecte les proves realitzades als laboratoris. Amb capacitat d'alta sensibilitat i especificitat, el dispositiu permetrà el diagnòstic ràpid i precoç de la malaltia, especialment en zones rurals.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge de Klaus Boller, cortesia de the Cell Picture Show
  Paul-Ehrlich-Institute, Alemanya
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2015
  Investigació publicada en Science Translational Medicine, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.