• 12 de maig de 2019

  Laboratoris en Dolls

  Més enllà dels tubs d’assaig, plaques petri i pipetes, les proves modernes de laboratori són a vegades desenvolupades en petites xarxes de tubs que caben en una targeta de crèdit – "laboratoris en xips" controlats per ordinadors barrejant químics i cèl·lules. No obstant això, ací, en lloc de forçar a les cèl·lules fràgils a través d'estretes pipetes, els productes químics són injectats en forma d’arc per xicotets dolls d’aire; part d'una nova tecnologia anomenada microfluids oberts. Inclinant els dolls es creen diferents patrons de fluids, o potser de cèl·lules, adequats per ajudar a les reaccions que s'hi desenvolupen. Els models matemàtics simulen els efectes globals (part superior de cada forma de la imatge), abans que els científics elaboren la configuració real de l’experiment (part de baix). Les simulacions estudien fins als models de projectes més complicats, el seu objectiu és descobrir el millor disseny per a certes tasques, com mesclar medicaments o realitzar proves ràpides a les mostres de pacients.

  Escrit per John Ankers
  Imatge adaptada del treball de Pierre-Alexandre Goyette i Étienne Boulais, i col·laboradors
  École Polytechnique de Montréal, Mont-real, QC, Canadà
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communicaions, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.