• 12 de maig de 2019

  Laboratoris en Dolls

  Més enllà dels tubs d’assaig, plaques petri i pipetes, les proves modernes de laboratori són a vegades desenvolupades en petites xarxes de tubs que caben en una targeta de crèdit – "laboratoris en xips" controlats per ordinadors barrejant químics i cèl·lules. No obstant això, ací, en lloc de forçar a les cèl·lules fràgils a través d'estretes pipetes, els productes químics són injectats en forma d’arc per xicotets dolls d’aire; part d'una nova tecnologia anomenada microfluids oberts. Inclinant els dolls es creen diferents patrons de fluids, o potser de cèl·lules, adequats per ajudar a les reaccions que s'hi desenvolupen. Els models matemàtics simulen els efectes globals (part superior de cada forma de la imatge), abans que els científics elaboren la configuració real de l’experiment (part de baix). Les simulacions estudien fins als models de projectes més complicats, el seu objectiu és descobrir el millor disseny per a certes tasques, com mesclar medicaments o realitzar proves ràpides a les mostres de pacients.

  Escrit per John Ankers

  Imatge adaptada del treball de Pierre-Alexandre Goyette i Étienne Boulais, i col·laboradors
  École Polytechnique de Montréal, Mont-real, QC, Canadà
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communicaions, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.