-
19 de novembre de 2020
L'Espai Entre Nosaltres
En la cerca de respostes a les qüestions més grans de la neurociència, els investigadors estan comprensiblement exhaustes d'estudiar els mecanismes interns de les cèl·lules cerebrals. Però què passa en els espais que es troben entre elles? Els buits entre totes les cèl·lules del cervell interconnecten per formar una xarxa tridimensional anomenada espai extracel·lular (ECS). Encara que supose un 15-20 % del volum total del cervell, sabem relativament poc sobre com l'ECS ens ajuda a interactuar amb el món que ens rodeja. Utilitzant una nova tècnica d'imatge, un grup d'investigadors mesuraren l'ECS de la retina de ratolí calculant la lluminositat d'una tinció específica d'ECS. En aquest exemple de retina de ratolí, vegem els fotoreceptors sensibles a la llum a l'esquerra, suportant les cèl·lules ganglionars de la retina que es troben a la dreta, i l'ECS que es troba entre els dos (en verd). Quan els ratolins foren exposats a la llum, la tinció d'ECS es tornà més brillant, indicant un canvi en el volum d'ECS. Aquest estudi suggereix que l'ECS fa molt més que omplir els buits i contribueix a la forma en la qual donem sentit a què vegem.
Escrit per Gaëlle Coullon
Imatge del treball d'Eric A Newman, publicada en la coberta de Journal of Neuroscience, octubre de 2020
Department of Neuroscience, University of Minnesota, Minneapolis, MN, EUA
Drets de la imatge reservats per i reproduïts amb el permís de Journal of Neuroscience
Publicada en Journal of Neuroscience, octubre de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.