• 9 de juny de 2017

  L'explicació de la Inhalació

  La respiració –que es fa automàticament, et manté viu, i no hi ha dubte que poques vegades ho arribes a pensar. Però els científics ho fan –amb prudència i precaució– i és per això que s'han adonat de la resposta a una insignificant qüestió sobre el control de la respiració. Sabien que els sensors en el centre respiratori del cervell –el nucli retrotrapezoid (RN)– detecten l'augment de diòxid de carboni (CO2) a la sang i provoquen que els pulmons s'unflen. També coneixien que alts nivells de CO2 provoquen acidesa, que pot danyar els teixits, especialment el cervell. Ací estava el xicotet problema: protegir-se a si mateix, el cervell dilata els seus vasos sanguinis per augmentar el flux i retirar el CO2, però en el RN això seria contraproduent, reduint el senyal per respirar. Per tant, ¿què ocorre allà? Resulta que, a diferència d'altres vasos sanguinis en el cervell, els del RN es constrenyien en resposta al CO2, augmentant la concentració de la molècula, el que garanteix la seua detecció, i originant així una oportuna inhalació.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Dan Mulkey, University of Connecticut
  Department of Physiology and Neurobiology, University of Connecticut, Storrs, CT, EUA i Department of Physiology and Biophysics, Institute of Biomedical Sciences, University of São Paulo, São Paulo, Brasil
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, abril de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.