• 8 de juny de 2017

    Fabricants de Memòria

    En el cervell dels animals, els senyals es propaguen entre les neurones a través d’unions anomenades sinapsis –ací es mostra la reconstrucció d'una d'elles d'un cervell de ratolí escanejat mitjançant microscòpia electrònica. Les substàncies anomenades neurotransmissors (mostrats com boles grogues i roges a l'extrem de la neurona verda en la part superior) porten senyals a una cèl·lula veïna (la neurona blava de baix). Quan reaccionem davant una nova experiència, els senyals s’escampen fins les sinapsis i poden canviar així la forma en què les nostres neurones es connecten –aquests canvis guien com els records estan emmagatzemats en una regió del cervell anomenada hipocamp. Però els investigadors han descobert una cosa sorprenent –connexions similars poden desenvolupar-se en cervells d’embrions de ratolins privats de senyals del món exterior. Les implicacions són enormes, tant per als ratolins com per als humans. En lloc de ser modelats pels nostres sentits, el medi ambient o l’educació, aquestes connexions primerenques del cervell podrien estar escrites en els nostres gens, el que significa que heretem certs records.

    Escrit per John Ankers
    Imatge cortesia d'Anton Maximov
    Department of Neuroscience, The Scripps Research Institute, La Jolla, CA, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Neuron, abril de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.