• 23 de maig de 2017

  Línies de Ramificació Genètiques

  Passeja pel parc a l'hivern i veuràs que les branques sense fulles dels arbres es divideixen en totes les direccions. Dóna-li la volta a aquesta imatge i tindràs una bona idea de com s'assemblen a les vies respiratòries dels pulmons. Les branques de les vies respiratòries es desenvolupen amb l'ajuda d'una proteïna anomenada YAP. Els investigadors van utilitzar ratolins per investigar què està fent exactament YAP. El bloqueig de l'activitat de YAP en regions específiques de les vies respiratòries en desenvolupament van impedir que es formaren noves branques en aquests punts particulars. A més la investigació va revelar que YAP controla la divisió de les cèl·lules que formen els conductes de les vies respiratòries. Així com era d'esperar, eliminant totalment YAP dels pulmons del ratolí va donar com a resultat el fracàs total de la ramificació. A diferència dels pulmons del ratolí sa (esquerra) amb les vies respiratòries completament formades i ramificades, els pulmons mutants (dreta) estaven fets d'acúmuls de quists i no funcionaven en absolut.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge adaptada a partir del treball de Chuwen Lin i col·laboradors
  Cardiovascular Research Institute, University of California, San Francisco, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.