• 23 de maig de 2017

  Línies de Ramificació Genètiques

  Passeja pel parc a l'hivern i veuràs que les branques sense fulles dels arbres es divideixen en totes les direccions. Dóna-li la volta a aquesta imatge i tindràs una bona idea de com s'assemblen a les vies respiratòries dels pulmons. Les branques de les vies respiratòries es desenvolupen amb l'ajuda d'una proteïna anomenada YAP. Els investigadors van utilitzar ratolins per investigar què està fent exactament YAP. El bloqueig de l'activitat de YAP en regions específiques de les vies respiratòries en desenvolupament van impedir que es formaren noves branques en aquests punts particulars. A més la investigació va revelar que YAP controla la divisió de les cèl·lules que formen els conductes de les vies respiratòries. Així com era d'esperar, eliminant totalment YAP dels pulmons del ratolí va donar com a resultat el fracàs total de la ramificació. A diferència dels pulmons del ratolí sa (esquerra) amb les vies respiratòries completament formades i ramificades, els pulmons mutants (dreta) estaven fets d'acúmuls de quists i no funcionaven en absolut.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge adaptada a partir del treball de Chuwen Lin i col·laboradors
  Cardiovascular Research Institute, University of California, San Francisco, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.