• 22 de maig de 2017

  Sabors que Broten

  'Menjar, gloriós menjar'', com diu la cançó en la pel·lícula Oliver. El que fa que siga gloriós són les múltiples sensacions de sabor que podem gaudir. Això és possible a causa de petites masses i protuberàncies en les nostres llengües anomenades papil·les gustatives (a la foto). A la part de dalt trobem els receptors gustatius, que detecten sabors. Amb el temps les nostres papil·les gustatives es desgasten i són reemplaçades. Això és possible gràcies a que les cèl·lules (marcades de verd) de les papil·les es divideixen per tal de restaurar-les. Els investigadors han trobat ara la col·lecció de proteïnes –coneguda com la via de senyalització Hedeghog– en aquestes cèl·lules que treballen juntes perquè això passe. En bloquejar l'activitat de la via en ratolins, van trobar que les papil·les gustatives canviaven de forma i els receptors gustatius desapareixien. Quan es va retirava el bloqueig, els receptors gustatius tornaven. Això ajuda a explicar per què els pacients amb càncer perden el seu sentit del gust quan són tractats amb fàrmacs dirigits a la via Hedgehog.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball d'Alexandre N. Ermilov, Archana Kumari and Libo Li, i col·laboradors
  Department of Biologic and Materials Sciences, School of Dentistry, and Department of Dermatology, Medical School, University of Michigan, Ann Arbor, MI, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.