-
15 d'abril de 2018
Lligant Caps Solts
Amb el temps els cromosomes, és a dir, els paquets d'ADN que contenen tota la nostra informació genètica, (a la imatge en color blau) comencen a deteriorar-se als extrems com un tros de corda que es desfila. Si els cordons de les sabates tenen un capçat per evitar això, els cromosomes tenen els telòmers (a la imatge, destacats en blanc), situats als extrems, que són seccions repetitives d'ADN que actuen com a reguladors del desgast de la vida, rebent els colps cada vegada que una cèl·lula es dividix. Poden fer això, com Carol Greider (que va nàixer aquest dia) va co-descobrir en 1984, perquè una molècula anomenada telomerasa reconstruïx els extrems desfets en cada divisió. Però al cap d'un temps, fins la telomerasa s'esgota i perd la seua eficiència, empitjorant com a conseqüència la salut de la cèl·lula. Això convertix a la telomerasa en un element essencial per a entendre algunes malalties, i va ser tan important per a la medicina que se li va atorgar a Greider el Premi Nobel, compartit, en 2009.
Escrit per Anthony Lewis
Imatge del cromosoma de Hesed Padilla-Nash i Thomas Ried, National Cancer Institute, NIH
Retrat per cortesia de l'Ambaixada Americana a Suècia
Imatges publicades en Flickr sota una llicència Creative Commons CC BY 2.0 (retrat) i una atribució CC BY-NC 2.0 (cromosomes)
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.