• 30 de agost de 2022

  Lliurament de l'Equip de Reparació

  Si tens problemes en una fàbrica, és millor reparar la maquinària que arreglar cada article produït. Aquesta és la filosofia de la teràpia gènica, que té com a objectiu solucionar errors en l’ADN i la posterior producció de proteïnes, en compte de solucionar els símptomes eventuals. La síndrome nefròtica resistent als esteroides és una afecció genètica debilitant en què la proteïna podocina, que normalment es troba en la superfície de les cèl·lules renals, queda encallada al seu interior. Moltes teràpies gèniques utilitzen virus per transportar material a l'interior de les cèl·lules, però molts d’ells tenen un tamany limitat, per tant, és com intentar ubicar una grua en el lloc d'una bicicleta. Un nou estudi modificà l’inofensiu baculovirus per poder disposar d'una gran capacitat, i l’utilitzà per introduir seqüències d’ADN de substitució, tisores moleculars i àcids nucleics guia en les cèl·lules malaltes (en la imatge). La podocina (de color verd) es restaurà en la superfície cel·lular, tractant el problema al seu origen i demostrant el potencial d’aquesta tècnica per a moltes aplicacions.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball de Francesco Aulicino i col·laboradors/es
  BrisSynBio Bristol Synthetic Biology Centre, Biomedical Sciences, School of Biochemistry, University of Bristol, Bristol, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nucleic Acids Research, juliol de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.