• 26 de desembre de 2015

  Lluitant Contra la Ceguera

  La neurociència moderna està lluitant contra l'alarmant augment de les malalties que maten a les cèl·lules progressivament en el sistema nerviós central. Algunes d'aquestes malalties, com la retinitis pigmentosa, són causades per defectes genètics que tenen com a diana els ulls. Les teràpies que tracten de corregir aquests gens són prometedores, però una vegada que les cèl·lules comencen a morir sovint hi ha poc a fer. No obstant això, un grup de científics ha tractat recentment amb gossos amb retinitis pigmentosa. Fins i tot en animals que ja havien perdut el 40- 60% de les seues cèl·lules retinals, la teràpia gènica va ser capaç de detindre la mort de les cèl·lules i previndre la ceguera. Una forma d'avaluar l'estat dels ulls dels gossos era prendre fotos de diferents parts de la seua retina. Superposant les diferents fotos, per encaixar-les, obtenim la retina sencera i els vasos sanguinis (línies de punts blancs). Estudis com aquests donen esperança de que la teràpia gènica pot eradicar malalties degeneratives de l'ull i el cervell, fins i tot quan la pèrdua de cèl·lules ja ha començat.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del treball de William Beltran, Artur Cideciyan i els seus col·laboradors
  University of Pennsylvania, Philadelphia, EUA
  Imatge amb drets reservats pels autors originals; reproducció de la imatge permesa per PNAS
  Publicat en PNAS, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.