• 11 de gener de 2019

  Llum Paralitzant

  En les fases més primerenques de la vida, les cèl·lules s'agrupen per començar a formar òrgans. Les cèl·lules en la superfície d'una agrupació es contrauen i generen una alteració de la superfície durant el primer pas, anomenat invaginació. Entendre què dóna lloc a aquesta transformació podria ajudar a previndre els errors que desencadenen malalties, com de vegades passa. Per a estudiar els detalls, els investigadors han optat per usar l'optogenètica –una tècnica que utilitza llum junt a uns gens ajustats per influenciar el comportament cel·lular. L'utilitzaren per a limitar els nivells de miosina-II –una proteïna implicada en el procés i coneguda per causar contracció muscular; el tractament va estirar les cèl·lules d'un embrió de mosca de la fruita, impedint la invaginació (a l'esquerra), mentre que les cèl·lules inalterades es plegaren com de normal (a la dreta). Açò va provar una antiga teoria sobre el procés, i va proveir als investigadors el control sobre un pas clau en el desenvolupament embrionari, que ara creuen que l'optogenètica podria ajudar a crear i donar forma a teixits artificials, dirigir el desenvolupament tissular en la medicina regenerativa, i fins i tot explicar els misteris dels primers passos de la vida.

  Escrit per Anthony Lewis

  Vídeo del treball de Daniel Krueger i Pietro Tardivo, i col·laboradors
  European Molecular Biology Laboratory, Heidelberg, Alemanya
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en The EMBO Journal, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.