• 13 de setembre de 2017

  Llums, Càmeres, CRISPR

  Actualment els fitxers digitals com la música i les pel·lícules s'emmagatzemen en discs durs d’ordinadors i en servidors grans, però potser algun dia es podran emmagatzemar a l'interior de l'ADN de bacteris microscòpics. Aquestes imatges són d'una de les primeres pel·lícules que es van filmar: ‘Sallie Gardner al galop’, també coneguda com ‘El Cavall en Moviment’, creada pel fotògraf anglès Eadweard Muybridge l’any 1878. Les imatges es veuen granulades perquè les dades d'imatge han estat convertides en codi d'ADN, inserides en bacteris mitjançant una tècnica anomenada CRISPR, i posteriorment recuperades i reassemblades mitjançant la seqüenciació de l'ADN bacterià. Encara que no és exactament un èxit de taquilla, aquesta senzilla pel·lícula demostra que l'emmagatzematge basat en ADN funciona per escriure i llegir informació. Els investigadors esperen utilitzar una tecnologia similar per crear ‘pel·lícules de càmeres moleculars’, utilitzant cèl·lules bacterianes vives per controlar i registrar informació de l’ambient, com ara els nivells de contaminació, mitjançant l'enregistrament de la informació al seu ADN.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Seth L. Shipman i col·laboradors
  Department of Genetics, Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group 2017
  Publicat en Nature, juliol de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.