• 14 de setembre de 2017

  Guanya al Sistema

  Estirades al llarg del cor, les cèl·lules del sistema de conducció cardíaca (SCC) envien impulsos elèctrics que controlen que els seus batecs siguen constants. No obstant, aquests marcapassos naturals poden fer-se disfuncionals, donant lloc a batecs irregulars anomenats arítmies. El SCC pot patir danys per malalties, però també es pot alterar durant una cirurgia cardíaca, ja que és difícil de detectar, situat profundament en el teixit muscular. Per obtindre una visió més clara, científics van analitzar amb rajos X un cor humà, post mortem, utilitzant una tècnica anomenada microtomografia computeritzada, per obtindre un mapa del SCC (esquerra). La superposició d'aquesta exploració de les cambres principals del cor (les dues aurícules a la part superior i els ventricles a la inferior) crea models detallats en 3D (centre i dreta). Aquests, ara es poden utilitzar per planificar i guiar la cirurgia, ensenyar als estudiants de medicina i per comparar l'anatomia d'un cor saludable amb la dels cors danyats per malaltia o edat.

  Setembre és el Mes per la Conscienciació de les Malalties Vasculars al Regne Unit

  Escrit per John Ankers
  Imatge adaptada del treball de Robert S. Stephenson, Andrew Atkinson i col·laboradors
  School of Sport and Exercise Sciences, Liverpool John Moores University, Liverpool, i Faculty of Biology, Medicine and Health, University of Manchester, Manchester, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, agost de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.