• 30 de març de 2017

  Malaltia Antiga

  Soterrat fa gairebé mil anys, l'esquelet d'aquest jove conté alguns secrets genètics fascinants. Són els ossos d'un pelegrí medieval, soterrat al cementeri d'un hospital a Winchester, Regne Unit, en algun moment del segle XII. El que és especial és el fet de què es tractava d'una leproseria –un cementeri per a les víctimes de la lepra (també coneguda ara com la malaltia de Hansen). Tot i que la malaltia ha afectat a persones de tot el món durant milers d'anys, poc se sap sobre com ha canviat al llarg del temps. En comparar l'ADN del bacteri causant de la lepra Mycobacterium leprae a les restes amb els actuals, els investigadors han trobat que els gens bacterians han canviat poc des del moment en què l'home va ser soterrat. No obstant això, els bacteris causants de la seua lepra són lleugerament diferents dels d'altres cossos soterrats a prop, compartint més similitud amb les soques procedents d'Àsia. Potser va recollir més que il·luminació espiritual en el seu pelegrinatge.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del Magdalen Hill Archaeological Research Project
  Department of Archaeology, University of Winchester, Winchester, i Department of Microbial and Cellular Sciences, Faculty of Health and Medical Sciences, University of Surrey, Guildford, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Neglected Tropical Diseases, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.