• 10 de novembre de 2018

  Mals Contactes

  Aquest repugnant personatge és el microorganisme unicel·lular Acanthamoeba, que es pot veure ací emergint des de la seua coberta protectora, coneguda com a quist. Acanthamoeba normalment viu a terra o a l’aigua, però ocasionalment es pot instal·lar als ulls, causant una estranya afecció coneguda com a queratitis per Acanthamoeba i produïx problemes de visió o fins i tot ceguera. De manera alarmant, el nombre de casos pareix estar augmentant, particularment en aquells qui porten lents de contacte. Els investigadors estan preocupats de què la manca d’higiene, l’aigua contaminada de l’aixeta o les solucions per les lents de contacte poc fiables puguen provocar la infecció per Acanthamoeba. Ells recomanen sempre llavar-se i secar-se les mans adequadament abans de tractar amb lents de contacte, tindre cura de no deixar que l’aigua estancada de l’aixeta esguite a l’estoig de les lents, i evitar nadar, dutxar-se i llavar-se la cara mentre es du les lents. Aparentment, les lents d’ús diari suposen un risc menor que les lents reutilitzables; però, tot i això, s’augmenta la probabilitat d’infecció així que és millor ser cautelós, siga quin siga el tipus que utilitzes.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Louise McLoughlin-Borlace, Dart laboratory, Institute of Ophthalmology, University College London
  Corneal and External Disease Service, Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust, Londres, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en el British Journal of Ophthalmology, setembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.