• 9 de novembre de 2018

  Director de la Respiració

  Com un motor finament afinat, el procés respiratori requerix la participació d’un conjunt heterogeni de neurones amb l’objectiu de detectar els nivells d’oxigen i diòxid de carboni, establir el ritme respiratori, i controlar els músculs necessaris per a respirar. Els científics han demostrat recentment en ratolins que un gen, Atoh1, podria ser l’orquestrador crucial per, almenys, una part del procés. Van trobar que Atoh1 és la clau per al desenvolupament no només de les cèl·lules que detecten el diòxid de carboni, sinó també d’un grup de cèl·lules al cervell conegudes com el complex parabranquial (en roig). Aquestes cèl·lules transmeten informació sobre els nivells d’oxigen sanguini a altres cèl·lules que fixen el ritme respiratori. Sense aquest gen, els ratolins moren en nàixer perquè el seu cos no sap quan respirar més ràpidament en resposta a canvis en els nivells d’oxigen i diòxid de carboni en la sang. Els problemes amb el gen Atoh1 podrien ajudar a explicar què ocorre en casos de morts de xiquets de bolquers.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del Zoghbi Lab, Baylor College of Medicine
  Baylor College of Medicine, Houston, TX, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, juliol de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.