• 19 de novembre de 2016

  Mandrosament

  Deliris, convulsions i coma profund. Tots aquests són els símptomes de la malària cerebral, una de les més severes conseqüències de ser infectat pel paràsit Plasmodium falciparum. Encara no sabem amb claredat com aquest paràsit causa la malària cerebral. Els investigadors han estudiat aquesta afecció en ratolins utilitzant dos tipus de Plasmodium: un que causa la malària cerebral i un altre que no. Emprant la microscòpia de fluorescència, trobaren que ambdós tipus provocaven que les cèl·lules immunitàries anomenades limfòcits T (en verd a la imatge) s’acumularen al llarg dels vasos sanguinis (marcats en roig) al cervell. Això no obstant, comparant el comportament dels limfòcits T als cervells, quedà revelat que els que estaven en aquells que havien sigut infectats amb paràsits causants de la malària cerebral (a la fotografia) es comportaven de manera significativament diferent. Estaven atordits, movent-se molt més lentament i sense aventurar-se tan lluny com acostumen. A hores d’ara, són necessàries més investigacions per esclarir com aquest comportament mandrós contribueix al detriment de les funcions cognitives en la malària cerebral.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Tovah N. Shaw i Phillip J. Stewart-Hutchinson, i col·laboradors
  University of Glasgow, i University of Manchester, Regne Unit, i Skirball Institute of Biomolecular Medicine, New York, NY, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogen, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.