• 30 de març de 2022

  Mantindre-la Tensa

  Tan prompte com un o dos fils d'un cabdell se solten, tota l'estructura pot desfer-se, deixant un desordre embullat i gens pràctic. Els llargs brins d’ADN de les nostres cèl·lules s’emboliquen fortament al voltant de les proteïnes en una estructura combinada anomenada cromatina i, igual que el desordre al fons del teu calaix de manualitats, són problemàtics quan perden la seua forma. L’alteració de la cromatina és una característica distintiva del càncer, però fins ara no estava clara la forma en que canviava la seua estructura. Un nou punt de vista per visualitzar aquesta transformació ha proporcionat als investigadors una visió sense precedents del procés. Un colorant fluorescent s’unix a l’ADN, i la densa disposició de l’estructura de la cromatina sana i tensa brilla més que les seccions desenrotllades. S’observaren clares diferències entre les cèl·lules sanes, les precanceroses (en la imatge) i les canceroses. El seguiment d’aquest canvi podria ajudar a especificar el risc dels pacients, detectar a temps el càncer i orientar el tractament.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball de Jianquan Xu i col·laboradors/es
  Biomedical Optical Imaging Laboratory, Departments of Medicine and Bioengineering, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Science Advances, març de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.