• 29 de març de 2022

  Observant Problemes

  Descrits poèticament com les finestres de l’ànima, els nostres ulls també poden mostrar l’estat del nostre cor. Els xicotets canvis en els fins vasos sanguinis que irriguen la retina, la capa de cèl·lules sensibles a la llum que tenen els nostres ulls, estan relacionats amb característiques del cor associades a les malalties cardiovasculars. Aquests senyals subtils es poden revelar amb escàners de retina (en la imatge), una tècnica que utilitzen habitualment els òptics per diagnosticar malalties dels ulls. Amb l’ús de tècniques d’aprenentatge automàtic, els investigadors idearen un sistema d’intel·ligència artificial amb la capacitat de determinar les propietats del cor i predir el risc d’infart a partir de les exploracions de la retina: després d’un entrenament amb més de 5000 imatges de pacients, el sistema va poder identificar als pacients susceptibles de patir un infart amb una precisió propera al 70%. Si aquesta ferramenta es perfecciona, en el futur, la comprovació de la visió també detectarà l’elevat risc de patir malalties cardiovasculars greus, el que millorarà les possibilitats d’una detecció més primerenca i de tractaments més eficaços.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de UK Biobank
  Investigació d'Andrés Diaz-Pinto i col·laboradors/es, Centre for Computational Imaging and Simulation Technologies in Biomedicine, School of Computing, University of Leeds, Leeds, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats per UK Biobank
  Investigació publicada en Nature Machine Intelligence, gener de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.