• 22 de març de 2015

    Maquinària per Curar el Cor

    La insuficiència cardíaca és la principal causa de mort en el món desenvolupat. Una raó és que els mamífers, a diferència d’alguns peixos i salamandres, no poden regenerar el teixit del cor. Això vol dir que ¿hem perdut per complet els mecanismes moleculars necessaris per a reparar un cor trencat?, o ¿simplement hem perdut la capacitat d’activar aquests mecanismes? Per a esbrinar-ho, primer va ser necessari saber com el peix zebra regenera el teixit del cor. A la foto s’observa un cor de peix zebra ferit amb cardiomiòcits sans (marcats de color verd) i noves cèl·lules musculars cardíaques (roges) que creixen en la secció danyada. Ara s’ha demostrat que els mateixos components moleculars utilitzats pel peix zebra existixen en mamífers. Quan els investigadors activaren aquests components en ratolins vius bloquejant quatre molècules que es pensava que els suprimia, els cors dels animals mostraren evidència d’una regeneració dramàtica. El següent pas és provar si és possible reactivar la maquinària regenerativa, latent durant molt de temps, en els cors dels mamífers més grans.

    Escrit per Daniel Cossins
    Imatge del Salk Institute for Biological Studies
    Publicada originalment sota una llicència Creative Commons
    Investigació publicada en Cell Stem Cell, novembre de 2014


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.