• 10 de novembre de 2015

  Matant per Curar

  Transformar tumors en teixit inofensiu ens sona com un somni fet realitat; però, increïblement, un equip de científics podria haver trobat la manera d'anar encara més enllà. La seua investigació utilitza anticossos, proteïnes que reconeixen i s'uneixen a dianes cel·lulars específiques, i que són fonamentals per a les defenses immunitàries, per alterar el comportament de les cèl·lules. Aplicant aquesta tècnica al càncer, descobriren un anticòs que pot convertir les cèl·lules de leucèmia en assassins naturals, cèl·lules del sistema immunitari que detecten i eliminen les cèl·lules malaltes o canceroses. A la foto, una cèl·lula assassina recentment reprogramada (a l'esquerra) estén els seus circells cel·lulars, o dendrites, per atacar una cèl·lula cancerosa; aquesta només es dirigirà cap a altres cèl·lules malignes, deixant el teixit sa intacte. Tot i que encara es tracta de les primeres etapes de la investigació, les teràpies basades en aquest mecanisme tenen el potencial d'eliminar completament el teixit cancerós, ja que les cèl·lules dolentes o bé s'han de convertit en assassins naturals, o bé ser destruïdes per ells.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge adaptada del treball de Kyungmoo Yea i col·laboradors
  The Scripps Reasearch Institute, La Jolla, Califòrnia, EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Publicat en PNAS, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.