• 11 de novembre de 2015

  Infecció per Lliscament

  La malària té un gran impacte perjudicial en moltes parts del món. Està causat per paràsits Plasmodium, protozous que es transferixen a les persones a través de la picada d'un mosquit infectat. Els paràsits són alliberats sobre la pell i després llisquen a través d'esta per a trobar vasos sanguinis i entrar en la sang, infectant els glòbuls rojos finalment. Marcant els paràsits de la malària amb una proteïna fluorescent, els investigadors van poder rastrejar-los després que foren injectats en la pell de ratolins. Van veure que, al principi, els protozous es movien ràpidament i després reduïen la velocitat, i passaven molt de temps seguint les corbes dels vasos sanguinis (mostrats ací). Però molts no acaben entrant en els vasos sanguinis, mostrant que només certes àrees dels vasos són adequades per a l'entrada de paràsits. Estudiant més aquesta interacció, els científics podrien desenvolupar una vacuna per a evitar que els paràsits vagen més enllà de la pell.

  Escrit per Katie Panteli
  Vídeo del treball de Christine Hopp i col·laboradors
  Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, EUA
  Publicat originalmentsota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, agost de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.