• 14 de juliol de 2018

  Matriu de la Medul·la

  Ocultes dins dels nostres ossos, la medul·la òssia conté cèl·lules mare responsables de la renovació de gran quantitat de teixits, des dels ossos i el cartílag fins a la sang. En un procés conegut com a hematopoesi, les cèl·lules mare hematopoètiques especialitzades (HSC) generen contínuament noves cèl·lules sanguínies de diferents tipus, a la mateixa vegada que es renoven per a mantindre l’estoc de HSC. La regulació d’aquest acte d’equilibri requerix l’entrada d’altres cèl·lules de la medul·la òssia, les cèl·lules de l'estroma, incloent-hi dos tipus, les SEC i les CARc. Les sofisticades tècniques d'imatgeria, permeten als investigadors veure l’interior de la medul·la òssia, cosa que els ajuda a entendre millor com s’associen aquestes cèl·lules diferents. Aquestes imatges de microscòpia en 3D mostren una secció de medul·la òssia de ratolí, amb marcadors moleculars de SEC en roig i en groc, una proteïna CXCL12 produïda per les CARc en verd, fibres de col·lagen en blanc i nuclis cel·lulars en blau. Més abundants del que es pensava, les SEC i les CARc formen xarxes complexes per a suportar i comunicar-se amb les HSC.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball d'Alvaro Gomariz, Patrick M. Helbling i Stephan Isringhausen, i col·laboradors
  Institute for University of Zurich, Zurich, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Nature Communications, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.