• 14 de juliol de 2018

  Matriu de la Medul·la

  Ocultes dins dels nostres ossos, la medul·la òssia conté cèl·lules mare responsables de la renovació de gran quantitat de teixits, des dels ossos i el cartílag fins a la sang. En un procés conegut com a hematopoesi, les cèl·lules mare hematopoètiques especialitzades (HSC) generen contínuament noves cèl·lules sanguínies de diferents tipus, a la mateixa vegada que es renoven per a mantindre l’estoc de HSC. La regulació d’aquest acte d’equilibri requerix l’entrada d’altres cèl·lules de la medul·la òssia, les cèl·lules de l'estroma, incloent-hi dos tipus, les SEC i les CARc. Les sofisticades tècniques d'imatgeria, permeten als investigadors veure l’interior de la medul·la òssia, cosa que els ajuda a entendre millor com s’associen aquestes cèl·lules diferents. Aquestes imatges de microscòpia en 3D mostren una secció de medul·la òssia de ratolí, amb marcadors moleculars de SEC en roig i en groc, una proteïna CXCL12 produïda per les CARc en verd, fibres de col·lagen en blanc i nuclis cel·lulars en blau. Més abundants del que es pensava, les SEC i les CARc formen xarxes complexes per a suportar i comunicar-se amb les HSC.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball d'Alvaro Gomariz, Patrick M. Helbling i Stephan Isringhausen, i col·laboradors
  Institute for University of Zurich, Zurich, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Nature Communications, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.