• 15 de juliol de 2018

  Microbis en els Ossos

  En la dècada de 1990, els arqueòlegs que excavaren les restes del convent de Santa Isabel prop de la ciutat de Mèxic van fer un descobriment esgarrifós, descobrint els esquelets de més de 200 fetus i de nadons que daten del segle XVII al segle XIX. No se sap com van morir la majoria d’ells, però els investigadors ara han pogut determinar que al menys tres d’ells estaven infectats amb el bacteri Treponema pallidum. Una estranya soca de Treponema que causa sífilis, que pot transmetre's de mare a fill, mentre que una altra versió causa una malaltia infantil desfiguradora anomenada pian. Aquests ossos mostren signes reveladors d’infecció, però és difícil saber quina de les dues soques l’han causada. Els investigadors ara han pogut llegir el codi genètic de l’ADN bacterià provinent dels ossos i mostrar que dos nadons estaven infectats amb sífilis mentre que un tenia pian, el que dóna una nova informació sobre la propagació d’aquestes infeccions per Amèrica del Sud.

  Escrit per Kat Arney
  Institute for Archaeological Sciences, University of Tübingen; Dept. for Archaeogenetics, Max Planck Institute for the Science of Human History, Jena, Alemanya; Osteology Laboratory, National School of Anthropology and History, Mexico City, Mèxic
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Neglected Tropical Diseases, juny de 2018


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.