• 8 d'octubre de 2017

  Memòria als Fongs

  ¿Ets bo assignant noms a les cares? Açò es deu a la memòria associativa; la capacitat d'aprendre i recordar relacions entre elements aparentment no relacionats, com un nom i una cara. La memòria associativa és vital per a adaptar-nos al món que ens envolta. Entendre com les neurones del nostre cervell ens donen aquesta capacitat és difícil, per la qual cosa els investigadors cerquen models animals més simples, com la mosca del vinagre. Ací, els investigadors van utilitzar la microscòpia electrònica de rastreig per a visualitzar el cervell de la mosca del vinagre, específicament part d'una regió anomenada el cos pedunculat (amb estructura semblant a la d'un fong), la qual està involucrada en la memòria associativa (a la foto). Desentranyar la xarxa de quasi 1000 neurones va revelar connexions inesperades entre diversos tipus de neurones, marcades amb diferents colors. Aquest fet proporciona noves vies d'investigació sobre com aquestes sorprenents connexions controlen la memòria associativa.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball per Shin-ya Takemura i col·laboradors
  Janelia Research Campus, Howard Hughes Medical Institute, Ashburn, VA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, juliol de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.