-
7 de juny de 2019
Més és Millor
A les neurones els encanta connectar-se, enviant fins circells anomenats dendrites que es connecten amb les seues veïnes en el cervell. Com més dendrites tinga millor serà el cablejat; i, els problemes relacionats amb el creixement d’aquestes, s’han descobert en molts trastorns com l'esquizofrènia, la epilèpsia, el autisme i la malaltia d’Alzheimer. Per a obtindre més informació sobre com es realitzen aquestes connexions, els científics estan estudiant les neurones de ratolí d’una regió del cervell coneguda com a hipocamp, les quals estan relacionades amb la memòria i la navegació. La cèlul·la de l'esquerra està sana i és normal, i envia moltes dendrites delicades. Però a la de la dreta li manca una proteïna anomenada angiomotina (Amot), la qual demostra que presenta un paper vital en el creixement i en la complexitat de les dendrites. Descobrint més sobre Amot i les seues proteïnes associades, revela més sobre com està connectat el cervell i ens ajuda a explicar què ocorre quan les coses van malament.
Escrit per Kat Arney
Imatge adaptada del treball de Katarzyna O. Rojek and Joanna Krzemien i col·laboradors
Nencki Institute of Experimental Biology, Polish Academy of Sciences, Varsòvia, Polònia
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
Publicat en PLOS Biology, maig de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.