• 2 de gener de 2021

  Millor Posar-se en Forma

  Succeeixen moltes coses durant el desenvolupament a mesura que les cèl·lules es multipliquen i s'especialitzen per construir un organisme complet que conté molts teixits diferents. Tot i que els investigadors han estudiat el desenvolupament des de fa milers d’anys des que el filòsof i científic grec Aristòtil va observar per primera vegada com els pollets creixen dins dels ous, encara sabem poc sobre com totes les cèl·lules d’un embrió en desenvolupament s’afecten mútuament a mesura que creixen i s'espenten per a fer espai. Aquestes imatges són reconstruccions 3D per ordinador d’un ovari en desenvolupament de la mosca del vinagre (cambra de l'ou), creades a partir d’observacions d’ovaris reals, amb diferents tipus de cèl·lules ressaltades en diferents colors. Mitjançant una tècnica coneguda com a microscòpia de força atòmica, que "fica" amb cura les cèl·lules individuals per mesurar la pressió que hi ha al seu interior, els investigadors han descobert com les cèl·lules veïnes s’empenyen les unes contra les altres per ajudar a configurar l’estructura final. És probable que hi hagi forces similars en tots els teixits i òrgans vius a mesura que creixen i s’organitzen.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del treball de Laurie-Anne Lamiré i Pascale Milani, i col·laboradors
  Université de Lyon, ENS de Lyon, UCB Lyon 1, CNRS, Lyon, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, novembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.