• 1 de gener de 2021

  Oferta i Demanda

  Des de punxades estomacals en situacions d’estrès fins a augmentar la fam en pensar amb menjar, tots sentim intuïtivament l’estreta connexió entre el cervell i el sistema digestiu. Les neurones que innerven l’intestí, conegut com a sistema nerviós entèric, controlen el comportament intestinal i permeten la comunicació amb el cervell, especialment important per adaptar la nostra gana i la ingesta nutricional a les nostres necessitats energètiques. Durant la reproducció, les femelles de moltes espècies necessiten més recursos i la investigació sobre mosques del vinagre (Drosophila melanogaster) mostra com l’intestí respon a aquestes demandes més elevades. En les mosques femenines, els canvis hormonals després de l’aparellament afecten les neurones entèriques, cosa que fa que augmentin l’alliberament d’una petita proteïna, la miosuppressina, que relaxa els músculs intestinals; això permet que el pap similar a l'estómac de les mosques (a la imatge, amb neurones en roig) s’expandeixi més, ajudant-los a adquirir aliments més ràpidament. Comparativament senzill, el sistema de la mosca és un primer pas útil per entendre com s’adapta el sistema digestiu durant la reproducció i l’embaràs. Llegiu més sobre aquesta investigació des del MRC LMS aquí.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball de Dafni Hadjieconomou i col·laboradors
  Gut Signalling and Metabolism Group, MRC London Institute of Medical Sciences, Londres, RU
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, octubre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.