• 8 d'agost de 2015

  Missatgers de la Diabetis

  El sistema immunològic no és immune als errors. En la diabetis de tipus 1, s'identifica erròniament les cèl·lules beta (grans i verdes a la foto) presents al pàncrees com a patògens. Ataca i destrueix aquestes cèl·lules, mentre que deixa altres cèl·lules en el pàncrees (la xicoteta i blava) sense tocar. Les cèl·lules beta produeixen una hormona, anomenada insulina, que estimula les cèl·lules del nostre cos a absorbir el sucre de la sang. Si els nivells de sucre arribe a ser massa baixos, una altra hormona, anomenada glucagó (en roig), estimula les cèl·lules del fetge per alliberar sucre. Els pacients diabètics no poden produir insulina per la qual cosa se la injecten per controlar els seus nivells de sucre, però poden patir complicacions. Si els metges pugueren diagnosticar i tractar abans l'afecció, podrien reduir aquestes complicacions i allargar la vida dels pacients. Científics del MRC’s Clinical Sciences Centre han demostrat que quan les cèl·lules beta moren, alliberen grans quantitats d'una molècula, anomenada microARN 375, a la sang. Una simple anàlisi de sang podria detectar aquesta molècula anys abans de desenvolupar els símptomes.

  Llig més detalls sobre aquest estudi, i la investigació del Clinical Sciences Centre sobre les cèl·lules pancreàtiques.

  Escrit per Deborah Oakley

  Mathieu Latreille
  MRC Clinical Sciences Centre
  Drets reservats per l'autor original
  Investigació publicada en Journal of Molecular Medicine, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.