• 23 de maig de 2022

    Model de Minicervells

    No cal ser neurocientífic per a notar les diferències de mida i estructurals entre aquests dos organoides cerebrals: grups de cèl·lules cerebrals cultivades que reproduïxen determinades característiques i funcions del teixit cerebral real. Aquests “minicervells” es van crear a partir de cèl·lules mare humanes i es diferencien perquè són de diferents donants. Les cèl·lules d’una persona amb la síndrome de Pitt-Hopkins, una forma greu de trastorn de l’espectre autista caracteritzat per la discapacitat intel·lectual, retard del desenvolupament i convulsions, es van utilitzar per crear l’organoide de la dreta, mentre que les cèl·lules d’algú sense la malaltia van generar la de l’esquerra. Les mutacions en un gen anomenat TCF4 causen la síndrome de Pitt-Hopkins i l’estudi dels organoides derivats del pacient van mostrar com la mutació perjudica el creixement i desenvolupament adequats de les neurones. Encoratjadorament, la teràpia gènica basada en la correcció de mutacions realitzada als minicervells va millorar el desenvolupament i la funció de les cèl·lules, donant esperança a què teràpies similars puguen alleujar algun dia els símptomes dels xiquets amb aquesta rara però debilitant afecció.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge del treball de Fabio Papes i Alysson R. Muotri, i col·laboradors/es, UC San Diego Health Sciences
    Department of Pediatrics, School of Medicine, University of California San Diego, La Jolla, CA, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Communications, maig de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.